e
sv

Karadağ’da Şirket Nasıl Kurulur?

282 Okunma — 21 Temmuz 2022 09:25
avatar

Aytekin Guven

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

 

Bazı girişimciler yeni, potansiyel pazarlara adım atarak ticari faaliyetlerini zenginleştirmek için bazıları ise başka bir ülkede yeni bir hayat kurmak için arayış içindedirler. Türk yatırımcılarının ve vatandaşlarının ilgi alanına giren, yüksek potansiyele sahip ve genç bir ülke olan Karadağ, İtalya’nın karşı kıyısında yer alan bir Balkan ülkesi olarak bilinmektedir. Diğer adı Montenegro olan Karadağ, aynı zamanda NATO’nun da en genç üye ülkelerinden bir tanesidir.

 

Karadağ’da Şirket Kurmayı Cazip Hale Getiren Faktörler Nelerdir?

Karadağ’da şirket kurmak için girişimcileri cezbedecek bazı faktörler mevcuttur. Bu faktörleri ele alırsak şöyle maddelendirmeler yapmamız mümkündür:

 

*Karadağ yakın zamanda Avrupa Birliğine üye olacak ülkeler arasında yer almaktadır.

 

*Doğal kaynakları, coğrafi avantajları, avantajlı vergi oranları ve yüksek turizm potansiyeli barındırması yönü ile ciddi yatırım fırsatlarına imkan tanımaktadır.

 

*Yüz ölçümü Trakya’dan küçük olan Karadağ, yaklaşık 650 bin kişiden oluşan bir nüfusa sahiptir. Doğası ve girintili çıkıntılı bir yapıda bulunan kıyı şeridi ile her sene 3 milyondan fazla turisti ağırlamaktadır. Böylece ülkedeki milli gelirin 3/4’ü turizm gelirlerinden elde edilmektedir.

 

*UNESCO Dünya Tarih Mirası Koruma Listesi’nde yer alan Kotor bölgesi; temiz denizi, sakin kıyıları ve Avrupa Bölgesi’nin birçok şehrine 1 ya da 2 saatlik uçuş mesafesi ile hem senede 600’den fazla limana yanaşan yolcu gemisi hem de hava yolu üzerinden gelen turistleri ile büyük bir turizm potansiyeline sahiptir.

 

*Karadağ, Türkiye’den yapılacak olan turizm ve ticaret yatırımlarına çok açıktır.

 

*Türkiye ile Karadağ arasında vize muafiyeti bulunmaktadır. 2 ülke arasında aynı zamanda serbest ticaret anlaşmaları da mevcuttur. Bu da Karadağı, hem ülkeyi ziyaret etmek hem de iş yapmak isteyen kişiler için cazip bir hale getirmektedir.

 

*Hızlı bir şekilde işleyen bürokrasisi, yabancı yatırımcılara yerel yatırımcılar ile aynı şartları sağlaması, düşük vergi bedelleri bulunan Karadağ, iş adamları için yüksek potansiyel barındırmaktadır.

 

Karadağ’da Şirket Kurmak Zor mu?

Karadağ’da şirket kurmak oldukça basit ve düşük maliyetlidir diyebiliriz. Kolayca temin edilebilecek birkaç belge ile ülkede Hemen hemen 1 hafta içerisinde limited şirketi kurmak mümkündür. Aynı zamanda 3 haftalık bir zaman diliminde ise çalışma ve oturma izni de alarak ticari faaliyete geçilmesi mümkündür. Ayrıca Karadağ’da şirket kurmak isteyen kişiler mülk edinerek de oturma izni alabilirler.

 

Talep edilen evrakların tamamlanmasının ardından belirlenen ücretler ödenerek Karadağ’da bir şirket sahibi olunabilmektedir. Üstelik Karadağ’da fiilen bulunmak mecburiyetinde kalmadan da sanal ofis kiralanarak kurulum yapılabilmektedir. Ayrıca Türkiye’de yaşarken de ülkede şirket kurulabilmekte ve çalışma izni devam ettirilebilmektedir. Firma aktif hale getirilerek vergi avantajlarından da yararlanılabilmektedir. Şirketin 5 yıl süre boyunca açık tutulması ile kalıcı oturma izni alınabilmektedir.

 

Karadağ’da Şirket Kurma Maliyeti Ne Kadar?

Karadağ’da şirket kurmak isteyen kişilerin ilk sene için 2 bin euro kadar bir bütçeyi gözden çıkarması gerekmektedir. Şirket kurulumundan sonra her sene için 200 euro da yenileme ücreti talep edilmektedir.

Okuyunuz: Karadağ’da Yaşamak

 

Karadağ’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Öncelikle Avrupa Birliği ülkelere vizesiz seyahat hakkı tanınmaktadır. Kişiler, çalışma ve oturma izinlerine eşlerini ve 18 yaşın altındaki küçük çocukların ekleyebilmektedir. Karadağ’ın Rusya, Türkiye ve Avrupa Birliği ile yaptığı serbest ticaret anlaşmasından faydalanabilmektedir. Aylık sigorta ücretleri ile Karadağ hastanelerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektedir. 180 bin euro altında kalan gelirler için KDV mecburiyeti bulunmamaktadır. Sadece %9 gelir vergisine tabi tutularak dünyanın her yerine fatura kesme imkanı bulunmaktadır. Ayrıca kesilen faturalar ABD, Türkiye ya da benzeri ülkelere ise herhangi bir KDV ödeme zorunluluğu yoktur. Özetle; Karadağ’da şirket kuran kişiler, Avrupa Birliğinin kapısını aralayarak ve daha az vergi ödeyip maliyetleri düşürerek bir Avrupa ülkesinde yaşama imkanı bulmuş olacaklardır.

 

 

 

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
benzer içeriklerBENZER İÇERİKLER

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki içerik:

Karadağ’da Şirket Nasıl Kurulur?