e
sv

Nasa ufak çaplı yangın çıkararak test yaptı

708 Okunma — 25 Haziran 2016 12:00
avatar

eren yilmaz

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Oluşacak yangının uzay gemisine ne biçimde etkisi olabileceğini test etmek isteyen NASA, uzay gemisinde deneme amaçlı ateş yaktı.

 

Uzay araştırmalarına hız kesmeden devam eden NASA, henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş olan bu ortamın canlı hayat ve cihazlar üstündeki etkilerini test etmeye devam ediyor. Yapılacak Mars yolculuğu için gerçekleşmesi muhtemel olan bütün senaryoları ve olayları tek tek masaya yatıran NASA, uzay yolculuğu esnasında uzay gemisinde olası bir yangın çıkmasının ne gibi neticeler yaratabileceğini öğrenmek için tuhaf bir deneme yaptı.

 

Geçtiğimiz haftalarda yörüngede bulunan bir kargo gemisinde test amaçlı bilerek ufak çaplı ateş yakan NASA, sensörler ile birlikte kameralarla oluşan ateşin uzay gemisinde nasıl davrandığını test etti. Yapılan deney neticesinde bilim insanları, yerçekiminin mevcut olmadığı ortamda çıkan ateşin yukarıya doğru sıçramak yerine önceden tahmin edilmesi imkansız olan bölgelere doğru sıçradığını gözlemlediler. Örnek olarak uzay gemisinde bir kağıt parçasını dik tutarak yaksaydınız, Dünya’da olduğu gibi kağıdın öncelikle en üst bölgeleri yanmazdı. Oluşan ateş tahmin edilmesi imkansız bir biçimde yayılırdı ve kağıdı tutan kişiye zarar verebilirdi. Denemelerde gözlemlenen ateşin bu tahmin edilemez davranışının oldukça tehlikeli olduğunu söyleyen NASA, uzay gemisinde yaşanabilecek en kötü şeyler arasına yangını da ilave etti.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki içerik:

Nasa ufak çaplı yangın çıkararak test yaptı